Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου, παρουσιάζουμε μερικά από τα πολύ καλά βιβλία για τη διεύθυνση φωτογραφίας στα αγγλικά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλά άλλα βιβλία και πηγές που μπορεί να εξερευνήσει κάποιος/α αν ενδιαφέρεται για αυτό το θέμα. Αυτά τα βιβλία προσφέρουν μια εξαιρετική εισαγωγή στις βασικές αρχές και τεχνικές της διεύθυνσης φωτογραφίας και είναι ιδανικά για όσους/ες ξεκινούν στο χώρο.
“The Cine Lens Manual” by JAY HOLBEN and CHRISTOPHER PROBST, ASC (2022)
Είναι ένας τόμος, που αποτελεί την βίβλο των lens nerds. Αναλύει όλες τις κατασκευαστικές και αισθητικές πτυχές των κινηματογραφικών φακών και αν και κυκλοφόρησε μόλις το 2022, έγινε αυτόματα κλασικό βιβλίο. Περιλαμβάνει εκτός από θεωρητικές προσεγγίσεις οπτικής και πρακτικές περιγραφές σε περίπου 300 σειρές φακών, που έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιστορία του σινεμά.
“The Filmmaker’s Eye: Learning (and Breaking) the Rules of Cinematic Composition” by Gustavo Mercado (2010)
Το βιβλίο αυτό είναι ένας πρακτικός και πολύτιμος οδηγός για όσους/ες ενδιαφέρονται για τη σύνθεση στον κινηματογράφο. Με αναλυτικό τρόπο και πλήθος παραδειγμάτων από γνωστές ταινίες, το βιβλίο καλύπτει θέματα όπως το καδράρισμα, το χρώμα, η κίνηση και τα οπτικά εφέ. Εκτός από την παρουσίαση των βασικών αρχών της σύνθεσης, το βιβλίο επιτρέπει στον αναγνώστη να κατανοήσει και να αποκτήσει μια βαθύτερη ευαισθησία στην αισθητική της κινηματογραφικής σύνθεσης. Συνολικά, αυτό το βιβλίο είναι ένας απαραίτητος οδηγός για τους φιλόδοξους κινηματογραφιστές/στριες που θέλουν να μάθουν πώς να καταλαβαίνουν και να εφαρμόζουν τις κινηματογραφικές αρχές σύνθεσης στις δικές τους ταινίες.
3. “The Five C’s of Cinematography: Motion Picture Filming Techniques” by Joseph V. Mascelli (1965)
Το βιβλίο αυτό, πρωτοκυκλοφόρησε το 1965 και μέχρι σήμερα έχει πολλές αναθεωρημένες επανεκδόσεις. Είναι ένας εύκολα κατανοητός οδηγός στις βασικές τεχνικές του/της κινηματογραφιστή/στριας. Εστιάζει στις γωνίες (Camera angles), στη σύνθεση (Composition), στο μοντάζ (cutting), στα κοντινά πλάνα (Close-ups) και στο ρακόρ (continuity).
4.”Film Lighting: Talks with Hollywood’s Cinematographers and Gaffers” by Kris Malkiewicz (1986)
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει συνεντεύξεις με κινηματογραφιστές και gaffer όπως οι: Dion Beebe, Russell Carpenter, Caleb Deschanel, Robert Elswit, Mauro Fiore, Adam Holender, Janusz Kaminski, Matthew Libatique, Rodrigo Prieto, Harris Savides, Dante Spinotti, και Vilmos Zsigmond.Οι συνεντεύξεις παρέχουν μια ματιά στο πώς δημιουργείται ο φωτισμός σε διάφορα είδη ταινιών, από τα φιλμ νουάρ έως τα επιστημονικής φαντασίας και τα ντοκιμαντέρ. Ταυτόχρονα, προσφέρει τεχνικές και πρακτικές συμβουλές από επαγγελματίες στη βιομηχανία του κινηματογράφου για το πώς να δημιουργήσετε τον ιδανικό φωτισμό για μια σκηνή ή έναν χαρακτήρα. Είναι ένας απαραίτητος οδηγός για κάθε επαγγελματία στον χώρο του κινηματογράφου ή του θεάτρου, καθώς και για τους/τις φοιτητές/τριες που επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις στον τομέα του φωτισμού.
5.“Cinematography” by Kris Malkiewicz and M. David Mullen ASC (1973) .
Το βιβλίο αυτό δίνει μια σειρά από πρακτικές πληροφορίες γύρω από τη λειτουργία της κινηματογραφικής μηχανής, αναλύοντας τις βασικές αρχές λειτουργίας της κάμερας, των φακών, των αξεσουάρ, αλλά και πιο σύνθετων διαδικασιών όπως η φωτομέτρηση και η επιλογή του film stock. Επιπλέον, περιλαμβάνει πολλά παραδείγματα και φωτογραφίες από γνωστές ταινίες, που βοηθούν τον/την αναγνώστη/στρια να κατανοήσει πώς χρησιμοποιούνται οι διάφορες τεχνικές στην πράξη. Εχουν υπάρξει πολλές αναθεωρημένες επανεκδόσεις.
6.”Masters of Light: Conversations with Contemporary Cinematographers” by Dennis Schaefer and Larry Salvato (1984)
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει συνεντεύξεις από σπουδαίους διευθυντές φωτογραφίας του 20ού αιώνα όπως οι: Gordon Willis, Vittorio Storaro, και Conrad Hall. Προσφέρει την οπτική πίσω από τις κάμερες, εστιάζοντας στη δημιουργική διαδικασία και στις καλλιτεχνικές αλλά και τεχνικές επιλογες. Η βιβλιογραφία αυτή είναι ιδανική για όσους/ες θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη δημιουργία εντυπωσιακών εικόνων και για όσους/ες έχουν πάθος με την τέχνη της κινηματογραφικής φωτογραφίας. Επιπλέον, οι συνεντεύξεις από τους διευθυντές φωτογραφίας παρέχουν ενδιαφέρουσες και πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του κινηματογράφου και της βιομηχανίας του θεάματος.
7.”Painting With Light” by John Alton (1949)
Το βιβλίο του κινηματογραφιστή John Alton εξερευνά τη σημασία του φωτός στη διεύθυνση φωτογραφίας και προσφέρει πρακτικές συμβουλές πάνω σε τεχνικές φωτισμού όπως το key light, fill light, και backlight. Σημαντικό βοήθημα που αναλύει τα film noir και άλλα κλασικά είδη. Ο Alton παρέχει πολλά παραδείγματα από τις δικές του εμπειρίες ως κινηματογραφιστής στη δεκαετία του ’40 και του ’50, και αναλύει πώς η χρήση του φωτός και της σκιάς μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικά αισθητικά αποτελέσματα στην οθόνη. Αυτό το βιβλίο αποτελεί μια πολύτιμη πηγή γνώσης για όσους/ες επιθυμούν να εξερευνήσουν την τέχνη του φωτισμού και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στη διεύθυνση φωτογραφίας.
8.“Cinematography: Theory and Practice: Image Making for Cinematographers and Directors” by Blain Brown (1994)
Το κλασικό αυτό βιβλίο περιλαμβάνει θεματικές όπως: ο φωτισμός για φιλμ και για ψηφιακό, η έκθεση, ο φωτισμός ως εργαλείο της αφήγησης, πρακτικές συμβουλές κινηματογράφησης και άλλα. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης παραδείγματα από γνωστές ταινίες, καθώς και ασκήσεις και ερωτήσεις για να βοηθήσει τους/τις αναγνώστες/στριες να κατανοήσουν πλήρως τη διαδικασία της δημιουργίας μιας εικόνας στον κινηματογράφο.
9.“Motion Picture and Video Lighting” by Blain Brown (1992)
Το βιβλίο εξερευνά τις τεχνικές, αισθητικές και πρακτικές πτυχές του φωτισμού στον κινηματογράφο. Γραμμένο από έναν έμπειρο επαγγελματία, αποτελεί την κατάθεση τη πολυετούς εμπειρίας σε ζητήματα που απασχολούν κινηματογραφιστές, τεχνικούς φωτισμού, gaffers και grips. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα και περιλαμβάνει επίσης διάφορα παραδείγματα φωτισμού από γνωστές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Είναι ένα απαραίτητο βιβλίο για κινηματογραφιστές/στριες και οποιονδήποτε/οποιαδήποτε ενδιαφέρεται για την τέχνη του φωτισμού στη βιομηχανία του θεάματος.
10.”Lighting for Cinematography: A Practical Guide to the Art and Craft of Lighting for the Moving Image” by David Landau (2014)
Πρόκειται για ένα σχετικά σύγχρονο βιβλίο που εστιάζει στις τεχνικές φωτισμού, τις αρμοδιότητες του lighting crew, με πολλά πρακτικά παραδείγματα φωτιστικών συνθηκών. Ο Landau αναλύει τη θεωρία του φωτισμού και τα εφέ του στη δημιουργία συγκεκριμένων ατμοσφαιρών, καθώς και τις βασικές αρχές του φωτισμού για σκηνές εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Επίσης, δίνει πρακτικές συμβουλές για την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού και τη δημιουργία του κατάλληλου σχεδίου φωτισμού για μια κινηματογραφική παραγωγή. Με εικόνες και διαγράμματα που βοηθούν στην κατανόηση των βασικών αρχών του φωτισμού, αυτό το βιβλίο αποτελεί μια αναφορά για όλους/όλες τους/τις επαγγελματίες στο χώρο της κινηματογραφικής φωτογραφίας.
American Cinematographer magazine
Θα αναφερθούμε και σε μια περιοδική εκδόσεις που έχουν μια πολύ μεγάλη ιστορία πάνω από 100 ετών. Πρόκειται για το περιοδικό “American Cinematographer” που κυκλοφορεί μηνιαία σε έντυπη και ψηφιακή μορφή. Συνήθως έχει νέα, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις εξοπλισμού, και θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κινηματογραφία και την τέχνη της οπτικής αφήγησης. Είναι έκδοση του American Society of Cinematographers.
Καθώς η τεχνολογία στη βιομηχανία του κινηματογράφου αλλάζει συνεχώς, είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε και να μαθαίνουμε για τις τελευταίες εξελίξεις. Τα βιβλία αποτελούν μια εξαιρετική πηγή γνώσεων για τη διατήρηση του επιπέδου μας ως φωτογράφοι. Στο blog post αυτό, παρουσιάστηκαν μερικά από τα καλύτερα βιβλία για τη φωτογραφία στον κινηματογράφο , από τα βασικά μέχρι τα πιο εξειδικευμένα. Ωστόσο, θα παρατηρήσατε οτι τα περισσότερα βιβλία που παρουσιάσαμε έχουν γραφτεί πριν την επικράτηση του ψηφιακού μέσου αλλά παραμένουν χρήσιμα και επίκαιρα και σήμερα. Παρότι η τεχνολογία προχωρά, οι βασικές αρχές όπως η σύνθεση και το κάδρο, ή οι ποιότητα του φωτισμού παραμένουν διαχρονικές και ανεξάρτητες από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Θα παρατηρήσατε ακόμη, οτι τα περισσότερα βιβλία, αφορούν άντρες διεύθυντές φωτογραφίας και αυτό οφείλετε στο γεγονός οτι η βιομηχανία του θεάματος ήταν ανδροκρατούμενη. Αυτό αλλάζει γρήγορα τα τελευταία χρόνια και σίγουρα μας κανει χαρούμενους, χαρούμενες και χαρούμενα.
Εσάς ποιά είναι τα αγαπημένα σας βιβλία; Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να το συζητήσουμε.
Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο newsletter μας για να ενημερώνεσαι για όλα μας τα νέα.